Hi, welkom bij het allereerste blog van Ghanacoach.nl. Mijn naam is Patricia Zoer en ik wil dit artikel gebruiken om te vertellen waarom ik ervoor heb gekozen om Ghana coach te professionaliseren. Ik doe dit aan de hand van 6 waarom-vragen die mij gesteld zijn.
Je kan natuurlijk al veel informatie vinden op de website, maar ik vind het belangrijk om jullie een inkijkje te geven in mijn gedachtegang richting Ghana coach.

Waarom ben ik begonnen met Ghana coach?

Ik kwam 20 jaar geleden voor het eerst naar Ghana toen ik 6 maanden aan de slag ging als vrijwilliger. Ik dacht dat ik arme mensen in Afrika ging helpen. Uiteindelijk heb ik vooral mijn eigen rugzak gevuld met souvenirs en kennis. Het vrijwilligersproject was duur, maar zeker niet duurzaam. Toen ik Moon&Star guesthouse startte, begon ik ook met vrijwilligers te hosten. Ik dacht dat ik het beter en goedkoper kon. Wellicht was het beter en goedkoper, maar heel duurzaam was het nog steeds niet.

Goede intenties geven niet altijd een positief resultaat

In Ghana is er een behoorlijk grote vrijwilligersmarkt en ik zag steeds meer projecten die het goed bedoelen, mooie intenties hebben, maar die uiteindelijk negatieve impact hebben. Er zijn vele factoren die daarbij een rol spelen en ik kan ze in dit blog niet allemaal benoemen want dan wordt het een heel lang artikel. Maar een paar factoren zijn duurzaamheid, gebrek aan zelfredzaamheid van projecten en het niet luisteren naar lokale leiders.

Een paar jaar geleden hebben mijn Ghanese zakenpartner en ik het vrijwilligerswerk beleid van Moon&Star guesthouse kritisch bekeken en vanuit daar is een nieuwe aanpak ontstaan. Snel daarna begon ik andere westerse vrijwilligers en westerse medewerkers in Ghana die bij Moon&Star guesthouse kwamen relaxen ook te helpen. Zo ontstond het eerste idee van Ghana expat coach, een extra dienst op de website van Moon&Star guesthouse.

Coach in Ghana, waarom nu?

Tussen 2014 en 2018 werd ik opgeslokt door het moederschap en was ik vooral bezig alle ballen hoog te houden. Ik werkte, maar veel tijd en ruimte voor mijzelf en mijn ontwikkeling was er niet. Toen de jongste 2 werd begon dat te veranderen. De hormonen verdwenen uit mijn lijf en er was weer tijd voor mij en de dingen die ik leuk en interessant vond.

Moeder worden heeft mij iets rustiger gemaakt. Ik ging met mijzelf aan de slag op spiritueel niveau, maar ook kennis gericht. En nu staat er een top team in het guesthouse, de kinderen gaan normaliter naar school dus er is tijd, En ik heb nu, met mijn 40 jaar, niet alleen de kennis die ik nodig heb, ik heb ook voldoende zelfvertrouwen om Ghana coach te zijn.

Patricia, Ghana coach in deuropening

Waarom ik mijzelf Ghana coach heb genoemd

Dit is een hele goede vraag…. Ik heb eigenlijk een hekel aan het woord coach. Sophie Carleen verwoordt de redenen prachtig in haar blog. Ik begon nog erger in mijn eigen visie als Ghana expat coach. Ik heb ook iets tegen het woord expat. Uiteindelijk is het toch coach geworden omdat dat woord het beste de lading dekt.

Ik support, ik denk mee, ik luister, ik begeleid, ik heb kennis die ik deel…. Ik ben coach in Ghana

Waarom is er een Ghana coach nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom er een Ghana coach nodig is. Zoals gezegd zijn er veel projecten in Ghana met goede intenties die uiteindelijk niet waargemaakt worden. Ik kan helpen.

Er bestaat nog steeds een stereotype beeld van Afrika en dus ook van Ghana, een beeld dat nog te vaak onderstreept wordt door reizigers en vrijwilligers en wat zij onder anderen posten op social media.

Westerse reizigers die zich voordoen als iets wat zij niet zijn om vervolgens toegang te krijgen tot plekken waar zij niet horen. Kortom het lijkt erop dat veel reizigers in Ghana dingen doen die zij in het westen niet in hun hoofd zouden halen.
Dit begint al met iets simpels als met een schattig Afrikaans kindje, dat je niet kent, op de foto te gaan en deze foto te posten op social media. Dit mag in Europa niet, dus waarom zouden we dat hier wel doen? Zolang dit gebeurt is er ook een tegenbeweging nodig.

Soms staat de taal een goede samenwerking in de weg

Bij vele projecten wordt er te weinig geluisterd naar de lokale leiders, waardoor projecten gedoemd zijn te mislukken. Dit ligt soms aan de westerse mensen die geneigd zijn om hun manier naar Ghana te brengen. Maar het ligt ook vaak aan de wijze van communiceren. Ghanezen die heel lastig nee zeggen en die wellicht dankbaar zijn dat het project hun gemeenschap heeft uitgekozen. Maar ook een taalbarrière kan een oorzaak zijn, door de verschillende Engelse accenten. Ik kan op 2 manieren helpen, ik kan een brug zijn in de communicatie tussen de beide partijen en ik kan de westerse medewerkers of vrijwilligers helpen om sneller en beter te integreren. Hierdoor leer je ook tussen de regels door te lezen als westers persoon in Ghana.

In deze video leg ik uit wat mijn werk als Ghana coach inhoudt.

Waarom ben ik de aangewezen persoon om Ghana coach te zijn?

Ik kan jou op weg helpen in Ghana vanwege mijn ervaring.

Begeleiding in Ghana voor expats, medewerkers en vrijwilligers:

Ik heb bijna alle fouten zelf ook gemaakt, maar ik heb geleerd. Welke fouten denk je misschien…. Nou hier komt een rijtje…. Ik was mij lange tijd absoluut niet bewust van de impact die wit privilege heeft. Ik was een witte redder. Ik maakte foto’s die ik niet had hoeven maken. Ik duwde mijn mening erdoor omdat ik het beter wist.

Coach in Ghana | Tussenjaar met een plan!

Levenservaring, ervaring als winkelmanager, drogist en inmiddels al 10 jaar host voor allerlei reizigers. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op velerlei gebied. Ik kan goed luisteren, ben er om op terug te vallen, ben er om je een zet te geven wanneer nodig en ben de spiegel die iedereen soms nodig heeft.

Ik help jou op weg in Ghana E-book

Ik woon en reis al 20 jaar rond in Ghana, ik geniet nog steeds van elke palmboom en hagedis die ik zie. Ik sta voor duurzaamheid en gelijkwaardigheid. Dit samen met mijn enthousiasme en praktische kennis over Ghana maakt mij tot de aangewezen persoon om een boek te schrijven over de voorbereiding van jouw Ghana reis!

Waarom bied ik 3 verschillende diensten aan als coach in Ghana?

Toen ik besloot om een volledige website te gaan maken voor Ghana coach ben ik gaan inventariseren wat ik naast, maar ook tijdens mijn werk als gastvrouw bij Moon&Star guesthouse nog meer doe. Dat bleek best veel te zijn toen ik het allemaal opschreef.
Daarna ben ik gaan bedenken wat ik het allerliefst doe en dat zijn de diensten die ik aanbied op Ghanacoach.nl. Want wanneer ik mijzelf dan toch coach noem dan wil ik jou met veel plezier, enthousiasme op weg helpen in Ghana.

BIJ TWIJFEL, NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP!

Er is een enorme diversiteit in klanten die ik mag helpen. Van zakenmensen tot studenten en vrijwilligers en scholen en kerken.
Die diversiteit en het feit dat ik veel mensen op weg mag helpen in Ghana maken mijn werk als Ghana coach heel afwisselend en plezierig.Weet je niet zeker of ik jou, jouw bedrijf of jouw organistie kan helpen?
Neem vrijblijvend contact met mij op. Dit kan via het email, Whatsapp of maak een vrijblijvende afspraak.
Ik help jou graag en wanneer jouw wensen en mijn expertise geen aansluiting hebben dan is dat ook prima.