In 2001 kwam ik voor het eerst naar Ghana als 20-jarige. Ik had heel hard gespaard, een halve garderobe aangeschaft, het visum regelen was gelukt en daar ging ik! Ik had de praktische Ghana voorbereiding doorlopen, anders kon ik immers niet aan de reis beginnen. Maar verder had ik mij nauwelijks ingelezen en ging ik zo groen als gras op reis.

Inmiddels zijn we in een tijdperk beland waar we alles direct op kunnen zoeken. Google is onze grootste vriend. 20 jaar geleden was dat iets anders. Maar ik had ook bedacht dat ik Ghana volop zou kunnen ervaren wanneer ik er onbevangen in zou staan. Dat ik dan alles intenser zou kunnen ervaren. Intens was het! Maar daarnaast zorgde het voor onwetendheid en soms voor lastige situaties.

Ik deel graag mijn Ghana kennis met jou!

Inmiddels heb ik die onwetendheid gelukkig goed gemaakt. De afgelopen 20 jaar heb ik met vallen en opstaan heel veel geleerd en ik vertel er graag over. In dit blog deel ik 5 Ghana weetjes die heel goed helpen bij jouw Ghana voorbereiding.

De linkerhand is voor ‘vieze’ dingen

Gelukkig bood de organisatie, waarmee ik de eerste keer naar Ghana kwam voor vrijwilligerswerk, een introductie aan. Een van de dingen die als eerste verteld werden was dat je eet, dingen aangeeft en dingen aanpakt met rechts doet. Ook wijzen, groeten en zwaaien gaat allemaal met rechts.
De linkerhand gebruik je voor vieze dingen zoals je bibs afvegen. Wanneer je echt even jouw linkerhand moet gebruiken om bijvoorbeeld iets aan te pakken zeg dan: “Excuse me for left”.
Ik heb in mijn jaren hier behoorlijke discussies zien ontstaan, ook van Ghanezen onderling, wanneer deze gedragsregel niet in acht werd genomen.

De oude en nieuwe valuta (Cedis) worden in de volksmond door elkaar gebruikt

Stel je gaat naar de markt en je wilt een stukje pure sheabutter kopen….De mevrouw zegt oké dat is dan 20. En jij denkt wellicht 20??? Dat is best veel voor zo’n klein stukje, maar ach het is een puur product en ik besteed mijn geld op de lokale markt dus laat ik het maar doen.Was het dan niet handig geweest dat je wist dat ze in Ghana de valuta in 2007 hebben aangepast (4 nullen eraf!!) maar dat veel mensen nog steeds rekenen met de oude valuta. Dus de 20 waar de mevrouw het over heeft, is twintigduizend, oftewel 2 Ghana Cedis…Koopje toch? Pure sheabutter voor 30 Eurocent!?

Wanneer je iets wilt kopen en je begrijpt niet hoeveel iets nou werkelijk kost, voel je vrij om te vragen. Om te voorkomen dat de verkoper de oude waardes gebruikt kan je het volgende vragen: “Please, how much is it in Ghana Cedis?”
Het blijft enorm verwarrend. Ik vroeg net aan Lydia, mijn collega bij Moon&Star guesthouse hoeveel iets kost. Zij antwoordde: “170”. Ik keek denk ik wat verdwaasd of verbaasd en ze corrigeerde zich snel in 17 Cedis.

Sommige complimenten zijn een verkapte vraag

Ik ben zo iemand die snel roept wanneer ik iets leuk of mooi vind. Tijdens mijn eerste keer in Ghana zei ik regelmatig dingen als: “Wat een leuke slippers” of “Wat een prachtige jurk!”. Wanneer het kleinere dingen zoals een armbandje betrof, gaven sommige mensen het direct aan mij na zo’n opmerking. Waarop ik het weer teruggaf en uitlegde dat ik het mooi vond maar niet hoefde te hebben.

Mijn complimenten resulteerden soms ook in cadeaus. Ik kreeg bijvoorbeeld een paar slippers zonder duidelijke aanleiding. Dat was een reden om maar eens uit gaan zoeken wat er nu eigenlijk gebeurde. Een vriend legde uit dat mijn directe complimenten werden opgevat als: Ik vind het mooi en ik wil het hebben.
Een beter compliment, of een compliment zonder verwarring is: “Wat zie je er mooi uit!”. Wil je het zelfde soort slippers hebben dan kan je gewoon vragen waar iemand ze gekocht heeft en je mag ook rustig naar de prijs vragen in Ghana.

Ghana is luidruchtig

Toen ik nog bij een gastgezin in het dorp woonde was er geen minuut stilte, niet gedurende de dag, maar ook niet in de nacht. Gedurende de dag en in de avond waren er altijd radio’s aan, mensen die praten, discussieerden, kookgeluiden,kortom geluiden van alledag. Die dag begon trouwens al tussen 4 en 5 uur in de morgen, om die tijd begonnen mijn buren met vegen. Rond half zeven werd een radio aan een spijker boven mijn raam gehangen die de hele dag door tetterde ook al hadden andere buren ook hun radio aan.

Rond 9 uur ’s avonds ging iedereen naar bed, behalve de buurman in het volgende huis. Die begon dan 4 nummers van Bob Marley te spelen tot aan 3 uur ’s nachts. Ja echt, dezelfde 4 nummers van Bob Marley on repeat! Om middernacht ging de dame die in de kamer naast mij woonde altijd telefoneren, want dat kon gratis in de nacht. Lang leve MTN, de provider!

Gelukkig is er bij het guesthouse niet zoveel lawaai, maar het is ook niet meer de oase van rust die het 9 jaar geleden was. De buren hebben hanen, op gezette tijden kunnen we de aankondigingen uit het dorp horen. We kunnen de schoolbel horen en op zondag horen we de kerk. Het beste wat je kunt doen wanneer je naar Ghana komt is je instellen op geluid en misschien oordopjes meenemen voor in de nacht.

Engels is de officiële taal in Ghana, maar niet de voertaal

Toen ik voor het eerst naar Ghana kwam dacht ik dat ik vooral mijn Engels moest oppoetsen en moest leren om minder verlegen te zijn. De voertaal in Ghana is immers Engels. Wat heb ik mij daarin vergist! Ja, de officiële taal is Engels, maar de voertaal hangt af van het gebied waar je bent. Ik was in Ashanti, waar men Twi spreekt. En op sommige plekken wordt er bar weinig Engels gesproken.

Wat er regelmatig gebeurde was dat mensen mij een heel verhaal in het Twi vertelden en dat verhaal werd standaard afgesloten met why. En wanneer ik het niet verstond dan kwam het verhaal nogmaals, een beetje harder, wederom gevolgd door een why. En soms na een hele dag “why why why” gehoord was ik het in de avond toch echt wel beu..
Het duurde lang voor ik erachter was dat why eigenlijk wai was en iets betekent als ‘Toch?’. Oftewel men vroeg om bevestiging….. Weer zo’n Ghana weetje dat ik graag van te voren had geweten.

Ik help jou graag bij de voorbereiding van jouw Ghana reis!

Ghana voorbereiding werkboek

Als Ghana coach help ik jou graag op weg in Ghana. Maar wist je dat ik jou ook kan helpen bij jouw Ghana voorbereiding? Ik ben allang niet meer van mening dat je het beste en meest intens kunt ervaren wanneer je onbevangen naar Ghana komt. Maar waar begin je met de voorbereiding? Heel simpel, je begint hier.

Ik heb mijn 20 jaar Ghana kennis en ervaring gebundeld en een waardevol werkboek gemaakt dat jou gaat helpen bij jouw Ghana voorbereiding! Jij kan leren en genieten van de fouten die ik heb gemaakt, van mijn blunders.
Ik geef informatie over de praktische voorbereiding zoals het visum aanvragen, wat neem je wel en niet mee naar Ghana en welke inentingen heb je nodig. Ik vertel je over het eten in Ghana en over gelijkwaardigheid. Zoals je wellicht hebt opgemerkt is het een werkboek, er staan opdrachten en quizvragen in waarmee je aan de slag kunt.

Jouw investering voor een geweldige Ghana voorbereiding is €17,50

Bonus

Bij jouw bestelling ontvang je een gratis overnachting met ontbijt bij Moon&Star guesthouse voor 2 personen. De waarde van deze bonus is €25,00

Ghana voorbereiding werkboek

Wat een geweldig E-book heb je gemaakt! Enthousiast en met veel liefde voor Ghana geschreven en door de mooie opmaak en foto’s ziet het er ook heel aantrekkelijk uit.

Aletta

Het is prachtig. Ik ben echt onder de indruk.De kleuren, de foto’s, de quiz, …. Perfect

Griet

Wat leuk johhh! Ben er helemaal enthousiast over. Je merkt dat het vanuit je hart komt.

Hannah

Let’s connect!!

Klik hier om op de hoogte te blijven van updates!