Ik heb 21 jaar Ghana ervaring en woon inmiddels al 12 jaar in dit West Afrikaanse land. Een eenvoudige conclusie zou zijn dat ik het altijd een goed idee vind om te reizen naar Ghana.
Vaak is dat inderdaad zo, maar toch ga je in dit blog ook redenen vinden waarom je niet naar Ghana hoeft te komen.

Maar laten we beginnen waarom dit Afrikaanse land zeker op je bucketlist zou moeten staan.

Ghana is een top vakantie bestemming

Prachtige natuur, goed te bereizen, zeer divers, mooie stranden, vriendelijke mensen. Ghana is niet voor niks Afrika voor beginners. Wanneer je altijd al eens naar dit continent hebt willen reizen, maar je wilt niet met een groepsreis, maar lekker onafhankelijk. Kom dan zeker!
Ik schreef al eens een blog voor Moon&Star guesthouse over de Ghana top 10

Alleen reizen naar Ghana is geen probleem

Nog een heel goede reden om te komen is een solo reis. Je kan hier prima alleen rond reizen. Natuurlijk moet je je gezonde verstand gebruiken, maar dat is overal ter wereld wel handig om te doen.. Mocht je nu denken, ik weet het niet hoor… Een reis naar een Afrikaans land, als vrouw alleen… Lees dan vooral dit blog eens door op Global Dutchies, waar 5 bezwaren ontkracht worden.

Een fijn land om voor langere tijd te verblijven

Wanneer je er een poosje tussenuit wil, denk dan vooral eens aan Ghana. Er zijn vele projecten waar je je kunt aansluiten, maar ook wanneer je wilt reizen en de cultuur wilt leren kennen is dit land een aanrader. Ghanezen zijn heel sociaal en nemen je heel snel op in hun leven. Waardoor je als reiziger niet vreemd moet opkijken wanneer je je ineens op een begrafenis of trouwerij van een vreemde begeeft. Wanneer je vrienden maakt met bijvoorbeeld een winkeleigenaar kan je je dagen zoet houden met het kijken naar het dagelijkse Ghanese leven.

Geen massa toerisme

Er is geen massa toerisme hier. Je kunt eigenlijk zelf bepalen of je andere reizigers wilt ontmoeten tijdens je reis, of juist niet. Er zijn plekken waar je gegarandeerd andere reizigers tegenkomt, denk aan Busua, Mole National park en het populaire backpackers hostel Somewhere nice in Accra. Maar er zijn ook prachtige off-the-beaten-track bestemmingen waar je nauwelijks andere reizigers tegenkomt en waar je de kans hebt om prachtig Ghana echt te leren kennen.

Goed internet, zodat je kan werken of studeren in Ghana

Het internet is over het algemeen behoorlijk goed en betrouwbaar. Het ligt wel aan de locatie waar je verblijft. Niet alle netwerken zijn even goed door het hele land heen. Ook is er af en toe wat storing, maar daar klaagt mijn vader ook regelmatig over in Nederland. Ik schreef recent een blog over internet en Wi-Fi in Ghana. Klik hier om het te lezen!

Ghana voorbereiding werkboek

Mocht je nu denken, wat gaaf! Ik kom binnenkort naar Ghana!
Hartstikke leuk!
Wist je dat ik een E-boek heb geschreven dat jou helpt om makkelijker te reizen door dit prachtige land, wat je helpt bij de voorbereiding en boordevol praktische tips!

“Een prachtig werkboek! Heel handig ter voorbereiding op je reis naar Ghana ✨ (maar zelfs als je geen reisplannen hebt kan je er veel van leren en je wereldbeeld vergroten)”

Jennifer

Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen!


3 redenen om niet naar Ghana te reizen

Zoals gezegd aan het begin is Ghana echt niet geschikt voor elke reiziger. Ik geef je hieronder 3 redenen om vooral niet te komen.

Ghana heeft geen grootse toeristische attracties

Ja, je kunt op safari in Ghana, er zijn prachtige watervallen, mooie bergen etc. Maar wij hebben geen Niagara falls, geen mountain Kilimanjaro of de big five. Wanneer je naar Ghana komt stel je dan in op bijzondere ontmoetingen, prachtige landschappen, geweldige bevolking en weet dat de reis zelf ook een avontuur is, niet alleen de eindbestemming.

Snel rijk worden/makkelijk zaken doen

Ghana is echt geen land waar zaken doen makkelijk is. Een bedrijf starten als buitenlander is zeer kostbaar. En ook wanneer je het bedrijf hebt gestart is het lastig om je hoofd boven water te houden. De belastingen, vergunningen en bureaucratie schrikken menig persoon af. Het leven in Ghana kan behoorlijk duur zijn, vooral wanneer je in Accra of Kumasi wilt wonen.

Blijf thuis wanneer je de wereld wilt verbeteren

Er zijn talloze tussenjaar en vrijwilligersprojecten in dit land. Er zitten een paar hele goede tussen, maar er zijn ook hele foute organisaties. Ik weet dat sommige van jullie dit niet leuk vinden om te lezen. Maar je hoeft niet naar Ghana of welk ander Afrikaans land dan ook te reizen om de arme mensen te helpen, of om een lach op het gezicht van die schattige kindjes te toveren. Dat gezegd hebbende, er is niks mis met vrijwilligerswerk doen. Check alleen heel goed wat je gaat doen! Ik raad je ten zeerste aan om het volgende artikel te lezen wanneer je serieus nadenkt over het doen van vrijwilligerswerk in Afrika!