Is het veilig in Ghana, is een van de vele vragen die mensen stellen voordat ze hier op reis gaan. In deze blogpost vind je het antwoord op 5 veelgestelde vragen.

Is Ghana een veilig land om in te reizen?

Er heerst een algemeen beeld dat Afrikaanse landen niet veilig zijn. Je kunt niet alleen reizen. Je wordt beroofd of erger. Mensen maken misbruik van je, lichten je op en vragen te veel. En natuurlijk zijn er Afrikaanse landen waar het niet veilig is. Maar op dit enorme continent, zijn er ook veel veilige landen.
Ghana is er daar één van! Natuurlijk kunnen bovenstaande dingen gebeuren, net als overal ter wereld… Maar Ghana is politiek stabiel, de mensen zijn over het algemeen vriendelijk en ze zijn erg trots op de vredige staat waarin hun land verkeert.

Is Ghana een veilig land? bespraken we tijdens de village tour

Volg deze richtlijnen voor veilig reizen in Ghana

  • Luister naar de lokale bevolking, bijvoorbeeld het hotelpersoneel.
  • Als zij zeggen dat je iets wel of niet moet doen, zeggen ze dat met een goede reden
  • Reis bij voorkeur niet in het donker en reis zeker niet alleen in het donker
  • Pas op voor zakkenrollers in de steden, vooral op drukkere plaatsen zoals markten en stations
  • Wees niet te goedgelovig
  • Ghanezen zijn meestal erg behulpzaam, bijvoorbeeld als je met het openbaar vervoer reist. Het is altijd slim om tijdens het reizen contact te maken met uw buurman
  • Voorkom te hoge prijzen door aan iemand die je kunt vertrouwen te vragen hoeveel een artikel of taxi zou moeten kosten. Of kijk bij verschillende verkooppunten naar de prijs
  • Welke taal spreken ze in Ghana?
  • Er zijn veel talen in Ghana. Kijk op deze Wikipedia pagina voor een volledige lijst. De officiële taal in Ghana is Engels, maar dat betekent echt niet dat iedereen deze koloniale taal spreekt. Er zijn veel verschillende stammen die samen dit West-Afrikaanse land vormen. De grenzen zijn ook in de koloniale tijd gevormd en de kolonialisten hebben de stammen niet geraadpleegd over hoe de grenzen gevormd moesten worden of welke taal er gesproken moest worden. Dit resulteert in vele talen in het land, wat een reden is waarom Engels nog steeds de officiële taal is.
  • In principe sponsort de regering 11 lokale talen, die ook worden onderwezen op scholen in de regio’s. De taal die het meest gesproken wordt is Twi, alleen in de Volta en de noordelijke regio’s zul je met deze taal niet ver komen. Daar moet je onder andere Ewe en Dagbani of Dagaare proberen.

Hoe zeg je hallo in Ghana?

Het antwoord op deze vraag is een beetje moeilijk met ongeveer 80 verschillende talen in het land. Maar ook… mensen zeggen niet echt hallo. Ze groeten meestal wat beleefder met goedemorgen/middag/avond. Het Engelse hello is iets dat leraren en predikanten zeggen om er zeker van te zijn dat de toehoorders opletten. Het antwoord is een collectief Hi!!!
Als je een huis binnenkomt en hallo wilt zeggen kun je agoo zeggen!

Waar is Ghana beroemd om?

Waar te beginnen… De diversiteit… De prachtige stranden… De gastvrijheid van de Ghanezen… De prachtige natuur… Vrede…

Ik schreef een blog post met 10 redenen waarom je je vakantie in Ghana zou moeten doorbrengen. Ik heb ook 7 plaatsen toegevoegd die je niet mag missen tijdens je reis.

Is Ghana een arm land?

Ghana is bij lange na niet het armste land van het continent. Volgens Statista leven in 2022 3,1 miljoen mensen in Ghana in extreme armoede, zij leven van minder dan 1,90 USD per dag. Het grootste deel van deze mensen leeft op het platteland.

Mijn subjectieve mening is als volgt. Er is veel geld in Ghana! Grote auto’s, grote huizen, luxe producten. En nee dit geld is niet allemaal van expats, bij lange na niet! Maar de kloof tussen arm en rijk wordt wel steeds groter. In sommige gebieden zie je echt extreme armoede. Soms hartverscheurend, vooral in de steden. Dit is een beetje tegenstrijdig met de eerder verstrekte cijfers, ik weet het. Als mensen arm zijn maar in het dorp wonen, kunnen ze meestal wel wat voedsel van de boerderij halen. Ook werkt het uitgebreide familiesysteem voor hen. De armsten in kleinere gemeenschappen hebben minder kans om honger te lijden omdat er altijd familieleden zijn op wie ze kunnen rekenen voor wat voedsel.

Kun je kraanwater drinken in Ghana?

Nee, ik zou hier geen water uit de kraan drinken. Het water van het waterbedrijf bevat veel chemicaliën. Als het water uit een boorgat komt kan het een ander verhaal zijn. Dit water wordt meestal getest.
U kunt drinkwater kopen in zakjes en in flessen. Op reis zijn er lodges die aan al dat plastic afval hebben gedacht en die gefilterd drinkwater aanbieden.

Kan je het water uit de kraan drinken in Ghana.


Hoe zit het met Wi-Fi en internet in Ghana?

Ook dit is een veelgestelde vraag over Ghana. Ik heb onlangs alles uitgelegd in een apart artikel. Klik hier om het te lezen!

Laat het me weten in de comments als je vraag nog niet beantwoord is!

Ik woon ruim 12 jaar in Ghana, op de foto zie je mij en mijn zoon de heilige berg beklimmen

Ik ben Patricia en woon inmiddels ruim 12 jaar, met meestal veel plezier, in Ghana. Ik schrijf met enige regelmaat over mijn leven, Moon&Star guesthouse, Ghana coach en Banko Women Center. Wil je op de hoogte blijven én 10 handige Ghana weetjes in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan nu in voor ‘Liefs uit Ghana’ door het formulier in te vullen.