Wat is je Wi-Fi wachtwoord, vraagt menig gast bij binnenkomst in het guesthouse dat ik run. Ik blijf dat verwonderlijk vinden. Het is heel lastig om stereotyperingen als alle Afrikanen wonen in hutjes te ontkrachten, maar tegelijkertijd verwacht men wel ten alle tijden wifi en internet in Ghana.

In deze blogpost wil ik je graag vertellen hoe ik 20 jaar geleden communiceerde met het thuisfront, de enorme ontwikkeling die er is geweest op het gebied van telecommunicatie in Ghana. Ook vertel ik je wat de titel belooft; Hoe zit het met Wi-Fi en internet in Ghana. Klik hier wanneer je direct het praktische deel wil lezen!

Ga je mee terug naar 2001?

Internet in 2001 was in Nederland ook wel wat anders dan nu;), herinner je het inbelgeluid nog en het feit dat je eerst nog even koffie kon zetten alvorens je online was?

In 2001 was ik zoals gezegd voor het eerst in Ghana om vrijwilligerswerk te doen en ik moest er wat voor over hebben om te communiceren met het thuisfront. Er waren geen telefoons in Banko en al helemaal geen computers. De dichtsbijzijnde wat grotere plaats had een openbare telefoon waar je met een telefoonkaart kon bellen, ware het niet dat die altijd kapot was.

Oftewel bijna elke donderdag reisde in naar de hoofdstad van Ashanti, Kumasi. Het reizen ging hetzelfde als nu. Een gedeelde taxi naar Effiduase en dan een tro tro naar Kumasi. Alleen waren er in die tijd maar een paar gedeelde taxi’s beschikbaar en wanneer die allemaal in Effiduase stonden en zich niet vulden met passagiers, dan kon het maar zo dat ik tegen 11 uur moest besluiten om toch niet naar Kumasi te gaan…


Wil je meer lezen over openbaar vervoer in Ghana? Klik dan hier!

Eenmaal in Kumasi, minstens 2 uur later, dan wandelde ik naar het postkantoor waar zeker 50 openbare telefoons stonden om dan met in ieder geval mijn moeder te bellen. Ook kon ik dan de talloze brieven posten die ik gedurende de week geschreven had.

Na het belletje ging ik meestal ergens wat westers eten en naar het Shell station wat de hemel op aarde was. Die verkochten namelijk wat westerse producten; Pringles en chocola!

En dan ging ik door naar een internet cafe, zodat ik mijn mail kon checken, mails kon schrijven en wanneer ik geluk had zat er iemand op MSN;).

Toen ik in 2003 voor het eerst terugkwam in Ghana op vakantie had Banko een heus communicatie centrum. Wat erop neerkwam dat er 2 draaitelefoons op een bureau stonden. Je kon bellen en gebeld worden. Wanneer je gebeld werd dan kwam iemand van het communicatie centrum je thuis ophalen. Ook het internet in Ghana was toen al wat beter geregeld, er was inmiddels een internet cafe in Effiduase.

Hoe zit het anno 2022 met het internet in Ghana?

Ghana heeft wat betreft telecommunicatie enorme stappen gemaakt. Landlijnen zijn er nooit op grote schaal gekomen, maar mobiele telefoons en smartphones zijn wijdverspreid. Er is een uitgebreid 4G netwerk. Je kan een lokale SIM kaart aanschaffen. Deze SIM kaart kun je opwaarderen en dan kan je van je beltegoed een internet bundel kopen. Er zijn verschillende providers en helaas hebben die niet door het hele land even goed bereik. Wanneer je bijvoorbeeld bij mij langskomt in Moon&Star guesthouse dan is het handig om een MTN SIM kaart te hebben.

Is er WI-FI in Ghana?

Er zijn hotels en samenwerkplekken met WiFi, maar zeker niet door heel Ghana heen. Ik hoor vaker klachten over de snelheid van de WiFi netwerken en soms is de WiFi wel gratis, maar zijn de prijzen voor een overnachting relatief hoog.

Wat mijn inziens verstandiger is om te doen, is een lokale SIM kaart aanschaffen en via Data bundels te internetten. De kosten voor Data bundels vallen behoorlijk mee. Vooral wanneer je een wat grotere bundel aanschaft. En wanneer je met meerdere mensen reist dan kan je gezamenlijk via een hotspot de bundel gebruiken.

Waar kan ik een lokale SIM kaart kopen?

Op de luchthaven is een kantoor waar je lokale SIM kaarten kunt kopen. Je kan deze registreren met je paspoort. Let goed op welk merk je aanschaft. MTN heeft het grootste bereik in Ghana. En dat is tevens het enige netwerk dat werkt bij Moon&Star guesthouse.

Is het netwerk snel genoeg om online te werken?

Dit ligt wel wat aan de plek waar je bent, maar over het algemeen wel. Ik heb tegenwoordig Wi-Fi, wat behoorlijk snel is. Maar ook op mijn data bundel van MTN kan ik prima online werken, naar Netflix kijken en naar Spotify luisteren.

Hoe zit het met…

Voordat je naar Ghana reist heb je waarschijnlijk talloze vragen over allerhande zaken, zoals wat neem je mee, hoe werkt het vervoer, wat voor eten is er, over het visum en ga zo maar door. Natuurlijk kan je al mijn blogs lezen, Google-en of vragen stellen in Facebook groepen. Maar weet je wat je ook kan doen?
Mijn E-book aanschaffen! Klik hier voor meer informatie!

Ghana voorbereiding werkboek