Wanneer je alleen in restaurants eet tijdens jouw Ghana reis dan mis je veel…. Per slot van rekening kan je de lokale bevolking leren kennen door met hen te eten. Maar wat verkopen ze nu eigenlijk op straat? En wat kan ik eten? Is het wel veilig? Is er vegetarisch eten?

In dit blog zet ik voor jou op een rij welke etenswaren er zoal verkocht worden op straat. De lijst zal niet helemaal compleet zijn, ik kan een boek schrijven over eten in Ghana. Laat me in de comments gerust weten wanneer ik jouw favoriete gerecht niet genoemd heb!

Koken met Ghanese dames helpt om inzicht te krijgen in dit aspect van het Afrikaanse leven
Ik schreef eerder een artikel voor Global Dutchies over eten met de lokale bevolking, klik hier om het te lezen.

Welk eten wordt er zoal op straat verkocht in Ghana?

Snacks (De meeste snacks worden verkocht vanuit kastjes die de verkopers op hun hoofd dragen)

 • Bofrot – Een soort oliebol (vegetarisch)
 • Doughnut- Een ronde gefrituurde bol die iets anders smaakt dan bofrot (vegetarisch)
 • Sweetpie – Een krokante versie van doughnut (vegetarisch)
 • Meatpie – Een met vlees, vis of ei gevulde hartige koek, soms is deze gefrituurd en soms in de oven gebakken. Het is vrij droog en niet vegetarisch
 • Koose – Een soort cakeje gemaakt van bonen (glutenvrij), je koopt het bij de pap verkopers
 • Kele wele – Kleine stukjes plantain die pittig gekruid zijn
 • Bankye krakro – Gefrituurde balletjes gemaakt van cassava (bankye) en ui
 • Springrol – Een loempia, soms gevuld met vis en kool en soms met bonen
 • Fanice, fanyoghurt, fanchoco – ijsjes in zakjes
 • Plantainchips, watermeloen, bananen met pinda’s

Er worden ook diverse lokale drankjes op straat verkocht. Een paar voorbeelden zijn sobolo (roodgekleurde gember drank), cold tea (koude chocolade melk) en brukina (gemaakt van melk en gierst)

Ontbijt in Ghana

 • Rijstepap, havermout en maispap verkoopt men bij kraampjes in de ochtend. Men kookt de pap zonder suiker en melk. Dit voegt men toe wanneer je het koopt, dus je kan deze pap ook kopen wanneer je veganistisch eet. Tenzij je een bakje meeneemt, verkoopt men dit in plastic zakjes.
 • Brood met omelet en koffie, chocomel of thee. Ik vind dit echt een heerlijk ontbijt. Je bestelt bijvoorbeeld voor 1 Cedi brood en men bakt het ei terwijl je wacht. Let op wanneer je koffie of thee bestelt, voor je het weet zit er veel suiker en melk in!

Maaltijden – rijstgerechten

 • Rijst met stew, dit kan je kopen met diverse toevoegingen zoals macaroni/spaghetti, salade, ei en kip, vis en vlees. Tijdens de bereiding van de stew wordt het vlees vaak meegekookt en ook gebruikt men maggi-blokjes met garnalen. Dit geldt voor alle rijstgerechten die je van de straat kan kopen.
 • Yollof rijst, een tomatenrijst die je desgewenst koopt met kip, ei, vlees of vis en salade
 • Fried rice met kip, een soort van nasi geserveerd met wat salade en shito
 • Waakye, een gerecht van bonen en rijst waar men standaard stew en shito (pepersaus met vis) serveert. Desgewenst kan je er macaroni/spaghetti, vlees, vis, ei, salade en gari (gemalen geroosterde cassave) bij kopen.
waakye is een bekend Ghanees gerecht

Neem een bakje mee wanneer je eten van de straat koopt in Ghana

Ik vind waakye echt heerlijk, ik bestel mijn waakye standaard zonder shito(vaak erg pittig), met gari, spaghetti, salade,ei/vis en avocado.

Zoals je kan zien op de foto wordt er in Ghana veel plastic gebruikt om eten te verpakken.
Vroeger gebruikte men meestal natuurlijke materialen om etenswaren in te verpakken en te serveren. Veelal bladeren zoals je op de afbeelding boven dit artikel kunt zien.

Er gaan veel stemmen op om de verkopers te overtuigen om weer terug te gaan naar het gebruik van deze natuurlijke verpakkingsmaterialen. Maar nu dat nog niet gebeurt kan je als reiziger natuurlijk ook gewoon een voorraadbakje meenemen wanneer je eten koop.

MaaltijdenGhanese lunch en diner

 • Gefrituurde yam, plantain of zoete aardappel, je kan deze per stuk bestellen en men serveert het met een pepersaus, je kan er los kip/vis bij bestellen. Yam lijkt qua smaak een beetje op aardappel en plantain is bakbanaan
 • Bonen, je koopt dit met gefrituurde plantain, gari, soms gebakken ui en stew
 • Kenkey, een bal van gefermenteerde maismeel verpakt in maisbladeren. De smaak is licht zurig en het wordt verkocht met pepersaus, shiito en okrosaus, meestal met vis. Er is ook een kenkey variant die verpakt is in bananenblad, deze variant is langer gefermenteerd.
 • Gekookte yam en plantain met stew en vis, vlees of kip
 • Banku met pindasoep en vlees of vis. Banku is een (licht)zurige deegbal van mais en cassava meel
 • Rijstbal (omo tuo) met pinda-, palmnootsoep of okro stew en vlees of vis
 • Indomie, noodles met groenten en ei erdoorheen

Chopbars en lokale restaurants in Ghana

In de chopbars en lokale restaurants kan je veel van bovenstaande gerechten kopen en soms ook het veelgegeten gerecht fufu. In het noorden van Ghana zie je meer Tuo Zafi (TZ), gemaakt van cassave meel.

fufu het bekendste eten in Ghana

Vegetarisch en veganistisch eten in Ghana

Wanneer je geen eigen keuken tot je beschikkig hebt of op een plek als Moon&Star guesthouse bent, waar we gewend zijn aan dieetwensen en aangepast koken, is het best lastig om vegetarisch te eten. Veganistisch eten is bijna onmogelijk. Ik heb toch wat tips, want bijna onmogelijk is niet helemaal onmogelijk!

In Ghana zijn er niet heel veel mensen die vegetarisch eten, in steden als Kumasi en Accra kan je wel wat vegetarische restaurants/winkels vinden en in de grote supermarkten verkopen ze vleesvervangers en dergelijke. Jennifer van The Ghana traveller schreef een blog over vegetarische restaurants in Accra.

Ik geef tips over vegetarisch en vegan eten van de ‘straat’, dit is wat vriendelijker voor jouw budget

De meeste verkopers van etenswaren denken dat eten vegetarisch is wanneer er geen vlees meer in zit. Maar zoals geschreven wordt de meeste stew (saus) wel gekookt met vlees/vis erin en men gebruikt bouillonblokjes op basis van vlees/vis.

Fruit is bijna overal in Ghana verkrijgbaar, let wel op met het eten van veel mango’s, deze kunnen behoorlijk op de darmen inwerken.

Er zijn een aantal etenswaren die je kant en klaar kunt kopen die wel vegetarisch/ veganistisch zijn;

 • Brood (let op veel brood in Ghana bevat melk, boter en ei)
 • Gefrituurde yam/plantain (in dezelfde olie wordt meestal ook de vis gefrituurd)
 • Koose is een lekkere en gezonde vegan bonensnack
 • Sommige springrolls zijn vegan, vraag aan de verkoper of ze gevuld zijn met bonen
 • Rijst en waakye, koop deze zonder de stew wanneer je heel streng bent. Wellicht kan je (vegan) ketchup of een andere saus in de stad kopen. Je kan ook zelf (rauwe) groenten toevoegen of de salade erbij vragen.
 • Fried rice zonder het vlees en de shiito, let op er zit ei in fried rice.
 • Bonen, je kan ook bij iemand de bonen kopen en die toevoegen aan de rijst die je bij een andere verkoper hebt gekocht.
 • Kenkey, maar niet met de shiito of okro saus. Je kan alleen de peper bestellen.
 • Je kan gari kopen en dit mixen met plantaardige melk(poeder), water en suiker of fruit.

Is eten van de straat veilig?

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik wel eens ziek ben geworden van straat eten in Ghana. Maar ik ben ook wel eens ziek geweest van restaurant eten in zowel Ghana als in Europa. Wanneer je ervoor kiest om niet van de lokale kraampjes te eten, dan mis je mijns inziens heel veel. Reizen en een land leren kennen, ervaren en beleven dat kan zo goed via maaltijden.

Een aantal jaar geleden gebruikten de lokale koks veelal ‘fout’ water tijdens het koken. Maar nu gebruikt men behandeld water (pure water) en zout om de groenten te wassen.
Een hele oude tip, die nog steeds werkt is om te kijken of er veel mensen zijn die het eten kopen waar jij ook trek in hebt.

Kom je binnenkort naar Ghana en wil je meer weten over dit prachtige land? In het blog Een goede Ghana voorbereiding is het halve werk! deel ik 5 handige weetjes over Ghana die jou zeker goed van pas komen tijdens jouw Ghana avontuur!

10 handige Ghana weetjes

Wil je 10 verrassende Ghana weetjes ontvangen en tegelijkertijd op de hoogte blijven van Ghana coach?
Schrijf je dan snel in voor mijn updates!