Het visum voor Ghana aanvragen is een van de zaken die je moet regelen voor je afreist naar dit prachtige land in West Afrika. Ik weet het, het is lastig, het is gedoe en het zijn kosten. Maar ik beloof je: Ghana is de moeite waard! In dit artikel geef ik antwoord op 7 veelgestelde vragen over de visum Ghana aanvraag.
De ambassadde heeft een Youtube video gemaakt over de visumaanvraag, klik hier om deze te bekijken.

Waar doe ik mijn visumaanvraag voor Ghana?

Helaas is het voor Ghana nog niet mogelijk om een visum bij aankomst te regelen. Er was sprake van de ontwikkeling voor een E-visa, maar dat lijkt ook stil te liggen. Voorlopig moet je de aanvraag voor het Ghana visum bij de Ghanese ambassade in Den Haag regelen. Dit kan persoonlijk, maar ook per post.

Hoe lang van te voren kan ik mijn visum aanvragen?

Je kan de aanvraag voor je visum maximaal 3 maanden voor vertrek regelen.

Zijn er verschillende soorten?

Ja, er zijn verschillende soorten visa, ze hebben betrekking tot de reden van jouw bezoek. Dit zijn de verschillende Ghana visa op een rij:

 • Diplomatic and International Organisation Visas
 • Business Visas
 • Visitors/Tourist Visas
 • Study Visas
 • Volunteer Visa
 • Employment Visas

Daarnaast zijn er single entry en multiple entry visa. Wanneer je van te voren weet dat je alleen naar Ghana afreist en niet naar een buurland zoals bijvoorbeeld Togo gaat tijdens jouw reis dan is single entry de juiste keuze voor jou. Ben je van plan om het land uit te gaan en om later weer terug te komen, dan kies je voor een multiple entry visum.

Wat zijn de kosten van een visum voor Ghana?

Een single entry toeristen visum en visum voor vrijwilligers kost €60,00, een multiple entry toeristen visum kost €100,00. Op het moment van schrijven dien je deze bedragen met de pin te betalen. Ik zou echter voor de zekerheid ook contant geld meenemen. Het duurt 4 dagen om deze visumapplicatie te verwerken. Wil je jouw visum ‘direct’ ontvangen, dan verdubbelen de kosten voor het visum. Je zult wel een paar uur moeten wachten.

Hoe lang is het visum geldig?

Wanneer je je visum krijgt, moet je binnen 3 maanden het land binnen reizen. Zo niet dan vervalt het inreisvisum.

Wanneer je de immigratie hier passeert wordt er een getal bij de stempel gezet en dat is het aantal dagen dat het visum geldig is in Ghana. Meestal is dit 60 dagen, zoals op de foto, maar heel soms wordt er maar 30 dagen gegeven. Je kunt je visum bij diverse immigratie kantoren in het land verlengen.

Laatst was er een tussenjaar student voor 3 maanden bij ons. Hij had via een visumdienst in Nederland een visum voor 3 maanden aangevraagd. Er stond ook echt op de visum sticker dat het 3 maanden geldig was. Maar…. bij de stempel die hij op het vliegveld in Accra kreeg stond toch het getal 60 in pen.
De tussenjaar student nam het zekere voor het onzekere en ging na 2 maanden verblijf naar het immigratie kantoor in Kumasi. Hij moest inderdaad zijn visum voor de derde maand hier verlengen!

visum voor Ghana, stempel bij aankomst

Hoe gaat de visumaanvraag in zijn werk?

Via de website van de Ghanese ambassade in Den Haag vul je een online applicatie in en daarna maak je een afspraak. De afspraak is voor dinsdag, donderdag of vrijdag. Wanneer je als gezin een visum voor Ghana aanvraagt kan je een afspraak maken voor het het hele gezin.

Sinds Oktober 2022 is het niet meer nodig om persoonlijk naar de ambassade te gaan, het mag nog wel!

Zorg ervoor dat je het visumaanvraagformulier goed invult. Je moet ook je e-ticket, een kopie van de pagina met gegevens van je paspoort in pdf-formaat uploaden. Evenals een pasfoto (NIET meer dan 1 MB) uploaden die niet meer dan drie maanden oud is.
Wanneer je een toeristenvisum (B2) aanvraagt, dien je 2 adressen in Ghana op te geven. Eén van die adressen mag een hotel zijn waar je verblijft. Je hebt een bewijs van boeking nodig van het hotel. Mocht je een tweede adres nodig hebben, mail mij gerust.
Wanneer je een Ghana visum voor vrijwilligerswerk (H1) aanvraagt, moet je ook een uitnodigingsbrief van de organisatie in Ghana met opgave van de redenen voor het bezoek en een brief van de organisatie in Nederland (wanneer die er is) toevoegen.

Let op: print de aanvraag en de afspraakbrief uit.

Wat neem of stuur je mee naar de ambassade?

Hieronder een lijstje van wat je mee moet nemen naar de ambassade:

 • Een paspoort dat tenminste zes maanden geldig is na vertrek
 • Het paspoort moet minimaal drie lege visumpagina’s bevatten, 2 van die pagina’s moeten naast elkaar zitten
 • Geprinte kopie van de afspraakbrief
 • Originelen van de ge-uploadde documenten (e ticket, eventuele uitnodigingsbrieven, pasfoto’s)
 • Een internationaal certificaat van inenting tegen gele koorts (gele boekje)
 • bewijs van Covid vaccinatie
 • Een pinpas voor de betaling, maar voor de zekerheid ook contant geld
 • Wanneer je de aanmelding opstuurt, stuur dan een bewijs van betaling van het visum mee evenals een aan jezelf geadresseerde envelop!

  Wees niet nerveus voor de afspraak op de ambassade. Zorg dat je op tijd bent, je telefoon uitzet en de instructies opvolgt.

Ik help jou graag op weg in Ghana!

Met blogs zoals deze over de aanvraag van het visum voor Ghana, help ik jou graag bij de praktische voor bereiding van jouw Ghana reis. Maar ik help jou nog liever met de algehele voorbereiding. Ik heb een uniek digitaal werkboek geschreven dat jou voorbereidt op jouw volledige Ghana avontuur. Van beleefdheidsvormen tot anekdotes, van wat je kunt eten en drinken tot wanneer je ‘moet’ afdingen!

Let’s connect!