“Ik wil wat goeds doen in Afrika” Dat is wat vele mensen mij vertellen wanneer ik vraag; Waarom wil je vrijwilligerswerk in Afrika gaan doen?
Mijn antwoord…. Dan moet je thuisblijven en een donatie sturen naar een goed (lokaal) project. Klinkt hard hè? Zo is het absoluut niet bedoeld! Ik wil je ook niet afschrikken om te komen. Alleen doordat je komt help je de lokale economie al, dus je doel is al behaald. Wil je weten waarom ik dan toch deze stelling inneem? Lees dan verder!

Waarom wil je wat goeds doen in Afrika?

Omdat Afrika arm is. De mensen zijn zielig. Ze hebben hulp nodig. Er is niks in Afrika. Afrika wordt verscheurd door oorlog en dictators. Er is geen water in Afrika. De mensen hebben geen huizen. Afrikanen hebben honger. Kindjes zijn ziek. Dit is het beeld dat vele westerlingen (onbewust) hebben van Afrika. Maar waar is dit beeld op berust? En is het zo? Zijn alle 54 Afrikaanse landen arm? Zijn er geen huizen in Ghana?

Waarom mag je niet gewoon voor langere tijd verblijven in Ghana?

Je kan ook naar Afrika komen met een andere mindset. Je kan jouw avontuur zien als een reis waar je ervaart, een andere cultuur leert kennen en een ander land kan verkennen. Wanneer je voor langere tijd naar een Westers land gaat wil je toch ook niet per se een steentje bijdragen?

Wat is goed doen in Afrika eigenlijk?

Ik zie vaker projecten waar Europese jongeren letterlijk huizen komen bouwen in Ghana. De jongeren zijn blij want ze dragen écht hun steentje bij. Ze metselen en timmeren er lustig op los. Tot ze moe zijn… Hoezo bouwen ze in Ghana ook met van die enorme blokken? En waarom mixen ze het cement met een schep en niet met een machine? Wat deze jongeren niet weten is dat wanneer zij er niet zouden zijn het huis veel sneller af zou zijn.

Welke skills heb jij om te helpen in Ghana of andere landen in Afrika?

Deze vraag sluit aan bij de vorige vraag. En de vraag kan zelfs nog uitgebreider. Welke skills heb jij die men hier niet heeft? Het is bijvoorbeeld heel leuk om te helpen schilderen en er zijn zeker projecten waar vrijwilligers, ook lokale vrijwilligers, schilderen. Vooral wanneer er weinig geld beschikbaar is. Maar er zijn ook professionele schilders in Afrika. Wat is duurzamer? Dat de Westerse vrijwilliger schildert, of dat de Westerse vrijwilliger fondsen inzamelt waardoor er een lokale schilder ingehuurd kan worden? Deze vraag gaat natuurlijk op voor alle mogelijke vaardigheden.

De Ghanacoach was ook wat goeds aan het doen in Afrika...

“Maar Patries, met Moon&Star guesthouse bied jij toch ook vrijwilligerswerk aan?”

Iemand van een vrijwilligerswerk organisatie stelde deze vraag deze week, heel terecht, naar aanleiding van de Ghana coach berichten van de afgelopen weken op Social media. En het is een vraag die ik mijzelf veelvuldig heb gesteld de afgelopen jaren. En uiteindelijk de reden waarom vrijwilligerwerk via Moon&Star guesthouse de afgelopen jaren drastische veranderingen heeft ondergaan. Klik hier om er meer over te lezen.

Ontdek het mooie Afrika

Ik wil iedereen stimuleren om naar Afrika te komen, ook voor langere tijd!

Ik stel deze vragen niet om je te ontmoedigen om naar Ghana te komen. Integendeel!!!! Ik wil dat iedereen Ghana ontdekt. Maar niet om Ghana te redden…… Om te genieten van alles wat Ghana te bieden heeft! En dat genieten dat kan prima wanneer je vrijwilligerswerk komt doen in Ghana of de rest van Afrika. Ik wil alleen bewerkstelligen dat je komt met een mindset die jou toe laat om te genieten, ervaren, beleven en leren. Een mindset die ervoor gaat zorgen dat jouw goede bedoelingen en goede intenties niet per ongeluk meer kwaad dan goed doen…

Heb je het eerste artikel uit deze serie gemist?


Klik hier om het alsnog te lezen!


Het volgende artikel in deze serie gaat over een andere reden waarom vrijwilligers naar Afrika willen komen.
“Ik wil het leven in Afrika ervaren”
Wil jij een mailtje ontvangen wanneer dit blog online komt en op de hoogte blijven van Ghana coach? Schrijf je dan nu in!

Betalen om in het buitenland vrijwilligerswerk te doen
Gratis vrijwilligerswerk in het buitenland! 5 redenen om juist wel te betalen – Experience Africa