Wanneer ik reizigers en vrijwilligers die naar Ghana komen mag begeleiden stel ik hen altijd de vraag; Waarom wil je naar Afrika en Ghana in het bijzonder komen? ‘Ik wil weten hoe het leven nou echt is in Afrika, daarom wil ik vrijwilligerswerk komen doen in Ghana’, is heel vaak een van de antwoorden.
Ik ga een aantal blog artikelen schrijven over valkuilen die specifiek horen bij vrijwilligerswerk in Afrika. Het eerste blog gaat over de factoren die ervoor kunnen zorgen dat je uiteindelijk niet zoveel opsteekt van het leven in Ghana.

Leren over het Afrikaanse leven tijdens jouw reis in Ghana, een mooi streven

Ik denk dat het een heel mooi streven is om te leren over het Afrikaanse leven. Misschien is de eerste les al wel dat we het niet over het Afrikaanse leven moeten hebben wanneer we het over Ghana hebben. Ghana is een van de 54 landen op het continent Afrika. Maar dat is voor nu eigenlijk off topic.
Verder is het een geweldig doel, maar helaas blijkt dat er vele valkuilen voor reizigers en vrijwilligers zijn. Valkuilen die ervoor zorgen dat wanneer men naar huis gaat, men Ghana helemaal niet zo goed kent.

Heb je de tijd tijdens jouw avontuur in Ghana?

De eerste valkuil is tijd. Het kost tijd om te wennen aan het leven in Afrika. In Ghana is het meestal warmer dan in Nederland of België, dus je hebt als reiziger even de tijd nodig om te acclimatiseren. Maar je hebt ook tijd nodig om te wennen aan hoe de dingen gaan hier en aan het feit dat men vrijwel altijd eerst in lokale taal spreekt. Dus je verstaat bar weinig van wat er gezegd wordt. Wanneer je een reis komt maken voor 4 weken dan is dat voldoende tijd om globaal het land te verkennen. Maar wanneer je vrijwilligerswerk komt doen in Afrika dan is 4 weken veel te kort.

Je kan 6 maanden in Ghana komen leven, maar wanneer je de tijd niet neemt om te leren en te observeren…..

Een tweede aspect van tijd is de vraag of je de tijd neemt om te kijken en om te ervaren. Gun je het jezelf en ook Afrika om niet te snel conclusies te trekken? Ik las laatst een artikel op medischcontact.nl waar het heel mooi verwoord werd: Wacht met begrijpen.

Met wie ben je en waar verblijf je tijdens jouw ‘leven in Afrika’

Ik denk dat het voor de hand ligt dat wanneer je vooral reist en steeds maar voor een paar dagen ergens bent je niet veel diepgang krijgt in jouw streven om meer van het Afrikaanse leven te leren.
Maar waar veel mensen niet echt bij stilstaan is dat het wellicht heel gezellig en fijn of veilig voelt om met meerderen vrijwilligerswerk te gaan doen.

Maar de groepsdynamiek, zelfs wanneer je met twee personen bent, kan jouw streven behoorlijk in de weg staan. Gebeurtenissen en ervaringen worden namelijk gekleurd door de meningen en observaties van een ander. Dit hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn, maar wees je ervan bewust. Wanneer je met meer personen bent, wordt het ook lastiger om direct contact te krijgen met de lokale mensen die je juist probeert te leren kennen.

Probeer met verschillende (lokale) mensen in Ghana contact te krijgen

Wanneer je ergens voor langere tijd verblijft tijdens een vrijwilligerswerk project in Ghana dan zal je wellicht een contactpersoon hebben. Waarschijnlijk heeft die persoon ervaring met het rondleiden of helpen van vrijwilligers. Dat is natuurlijk fijn en normaliter zal je een klik hebben met die persoon, toch is het belangrijk om ook andere contacten te leggen.

Wanneer mensen naar Ghana komen voor vrijwilligerswerk of op vakantie bij Moon&Star guesthouse, waar ik eigenaresse van ben, dan gebeurt het al snel dat ik alle vragen krijg. Van heb je nog wc-papier tot allerlei vragen over Ghana. Nu weet ik behoorlijk veel over Ghana, ik noem mij niet voor niks Ghana coach. Maar wanneer je écht wil ervaren hoe het ‘Afrikaanse leven’ in Ghana is…. Praat ook met mijn collega’s die uit Ghana komen.

Let op de valkuil waar veel reizigers in Afrika instappen….. Het eeuwige vergelijken…

In Nederland ben ik lang werkzaam geweest bij 2 bedrijven. Toen ik net begon te werken bij het tweede bedrijf zei ik vaak: “Oooh maar bij mijn vorige werkgever deden we dit zo.” Totdat mijn leidinggevende zei: “Ja dat weten we nu wel, maar we zijn hier niet bij jouw vorige werkgever.” Ik vond het niet leuk om te horen natuurlijk, maar mijn leidinggevende had gelijk. Ik besefte hoe irritant ik was geweest in die eerste week bij mijn nieuwe collega’s. En belangrijker nog, ik opende mijn ogen voor het nieuwe bedrijf en hoe alles daar in zijn werk ging. Ik begon te leren, want ik stond open voor nieuwe ervaringen…

Wil je echt leren hoe het leven in Afrika is? Volg dan het advies van mijn collega op!

Laatst zei één van mijn Ghanese collega’s dat het haar opviel dat #obrunis (buitenlanders) zo vaak aan het vergelijken waren. Ik vroeg haar wat ze precies bedoelde. Ze zei dat vrijwilligers en andere reizigers haar vaak vragen stelden over allerlei gebruiken hier in Ghana. Waarop zij dan antwoord geeft. En meestal wordt er in de conversatie wel een keer gezegd: “Maar wij doen dat zo in het westen, waarom doen jullie het ook niet zo?”

Haar advies wanneer je naar een andere cultuur reist en zegt dat je wil weten hoe het leven daar is. Stop met vergelijken, doe je westerse bril af en start met absorberen.
Wie weet begin je dan echt te zien en zeg je tegen jezelf: “Waarom doen wij het in het westen niet net zo als hier?”

Het volgende artikel in deze serie gaat over een andere reden waarom vrijwilligers naar Afrika willen komen.
“Ik wil iets goeds doen.”
Wil jij een mailtje ontvangen wanneer dit blog online komt en op de hoogte blijven van Ghana coach? Schrijf je dan nu in! Je ontvangt dan ook direct 10 verrassende Ghana weetjes in jouw inbox!