Wanneer je googelt op vaccinaties Ghana kom je op de sites van de GGD en VOR uit. Prima sites en gedegen informatie en je kunt bij hen een afspraak maken om je inentingen voor Ghana te krijgen. Maar het zijn verzamel websites en een persoonlijke benadering zit er niet bij. Sterker nog op de site van VOR (vaccinaties op reis) staat er voor elk Afrikaans land dat ik heb aangeklikt dezelfde algemene informatie.

Ik begrijp dat inenten voor je reis niet leuk en duur is

Ondanks dat er heel veel informatie over vaccins en malaria profylaxe te vinden is, vragen de meeste gasten toch ook mijn advies. Ik denk dat dit komt doordat ik begrijp dat inentingen een noodzakelijk kwaad zijn wanneer je naar een Afrikaans land wil komen. Sommige vaccinaties zijn behoorlijk duur, net als de malaria tabletten. En eerlijk is eerlijk; inentingen krijgen is toch echt niet leuk en soms best wel pijnlijk.

In de tijd dat ik nog naar de GGD moest voor vertrek naar Ghana leek het er altijd op of de verpleegkundige erop gebrand was om alle mogelijke inentingen te ‘verkopen’. Inmiddels lijkt dat gelukkig minder en kijkt men best wel naar de persoonlijke situatie. Het idee van hoe meer prikken hoe beter lijkt langzaam te verdwijnen!

Ghana voorbereiding werkboek

Als Ghana coach help ik jou graag op weg in Ghana

Maar wist je dat ik jou ook kan helpen bij jouw Ghana voorbereiding?

Ik heb mijn 20 jaar Ghana kennis en ervaring gebundeld en een waardevol werkboek gemaakt dat jou gaat helpen bij jouw voorbereiding! Jij kan leren en genieten van de fouten die ik heb gemaakt, van mijn blunders.
Ik geef informatie over de praktische voorbereiding zoals het visum aanvragen, wat neem je wel en niet mee op reis en welke inentingen heb je nodig. Ik vertel je over het eten hier, over gelijkwaardigheid en nog veel meer!

Vaccinaties voor Ghana, de feiten en mijn mening

Ik ga de mogelijke inentingen voor Ghana even langs in deze alinea. Je kunt bijvoorbeeld op de site van de GGD meer lezen over wat de diverse ziektes inhouden. Ik vertel wat de GGD adviseert en ik geef mijn mening over de adviezen. Let wel, ieder mens is anders en wanneer je bijvoorbeeld tot risico groepen behoort dan raad ik je ten zeerste aan om het advies van de huisarts of de GGD aan te houden. Mijn mening is subjectief. Wil je met mij sparren over jouw persoonlijke situatie dan mag dat altijd!

  • Gele koorts vaccin – Deze is verplicht, wanneer je geen ‘geel boekje’ hebt met daarin de gele koorts vaccinatie dan krijg je geen visum. Gele koorts is een nare ziekte die verspreid wordt door een muggen soort. Het komt bijna niet meer voor in Ghana en dat wil de regering en de Ghana health service heel graag zo houden.
  • Covid vaccin – Hiervoor geldt hetzelfde als voor het gele koorts vaccin. Het is verplicht.
  • DTP (Difterie, tetanus en polio) – Dit vaccin wordt aangeraden door de GGD en ik raad het ook aan. Wanneer je jezelf bezeert in Ghana, bijvoorbeeld door een val, en er is een wond die de aandacht van een verpleegkundige of arts nodig heeft. Dan geven zij standaard de tetanus prik, die hier in 2 keer wordt gegeven. Een ongeluk zit in een klein hoekje en mijns inziens is het fijn wanneer je de tetanus prik niet nodig hebt na een eventueel ongelukje in Ghana.
  • Hepatites A – Het vaccin tegen besmettelijke geelzucht wordt aangeraden door de GGD en ik ben het ook daar mee eens. Het virus wordt voornamelijk verspreid door besmet eten en drinken en er bestaat eigenlijk geen medicijn tegen. De vaccinatie tegen hepatites A wordt aangeraden voor vele landen.
  • Hepatites B – Hepatites B wordt overgedragen via het bloed en via seksueel contact. Hepatites B is aanwezig in Ghana. Het advies van de GGD hangt af van het doel van jouw reis en de verblijfsduur. Ik sluit mij hier zeker bij aan.
  • TBC – Je kunt je laten inenten tegen tuberculose, men adviseert dit meestal wanneer je langer dan 3 maanden op reis gaat en veelal in instellingen gaat zijn waar de kans op besmettingen groter is, zoals ziekenhuizen. Je kan je ook bij terugkomst in Nederland laten testen. Dit laatste is mijn advies.
  • Meningitis – Deze vaccinatie wordt voor Ghana vooral aanbevolen wanneer je in het droogseizoen reist en in nauw contact gaat zijn met de lokale bevolking. Meningitis komt in het noorden van Ghana iets meer voor dan in de rest van het land. Wanneer je in het droogseizoen reist, ongeveer vanaf eind november tot maart en je gaat bijvoorbeeld bij een school werken, dan raad ik je aan deze inenting te nemen.
  • Rabiës – Hondsdolheid is eng en is in de meeste gevallen dodelijk. De vaccinatie in Nederland bestaat uit meerdere inentingen en wanneer je gebeten wordt in Ghana door een dier met hondsdolheid dan heb je nog eens 2 inentingen nodig, die je binnen 48 uur moet halen. Ik heb nog nooit een hondsdolle hond gezien in Ghana, maar ze zijn er natuurlijk wel. Het vaccin tegen rabiës is in Ghana verkrijgbaar, maar er moet wel spoed achter de behandeling worden gezet. Nog wat meer spoed wanneer je de vaccinaties in Nederland niet hebt genomen. Ik zelf ben niet ingeënt tegen rabiës. Ik vond een artikel van het AD met daarin 2 ervaringsverhalen, klik hier om het artikel te lezen.
  • BMR – Het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond wordt soms geadviseerd. Bij deze advisering kijkt men naar de ziektes die je in het verleden het gehad en persoonlijke risico factoren. Normaliter zou ik deze inenting niet adviseren.

Hoe zit het eigenlijk met anti malaria tabletten?

Ghana is malaria gebied en normaal gesproken is het nemen van malaria profylaxe wel het advies. Maar er zijn zeker redenen te bedenken waarom je de tabletten niet zou willen slikken. De bijwerkingen kunnen best heftig zijn. Wanneer je voor langere tijd komt wil je misschien niet al die tijd medicatie nemen. Daarnaast zijn anti malaria tabletten zijn kostbaar.
Ik slik geen medicatie om malaria te voorkomen en heb het talloze keren gehad. Wil je meer lezen over mij en malaria? Ik schreef er een blog over malaria voor Moon&Star guesthouse.

Afspraak maken advies gesprek vaccinaties en malaria in Ghana

Vaccinaties Ghana en malaria preventie | Ghana coach advies

Zoals je wellicht weet help ik jou graag op weg in Ghana. Dit doe ik door online veel informatie te delen op de website en in mijn blogs. Heb je het blog over je visum voor Ghana aanvragen al gelezen?
Wil je graag mijn persoonlijke advies over jouw reis naar Ghana, vaccinaties Ghana, malaria preventie en wil je weten hoe ik jou verder kan helpen? Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor een online gesprek!

Klik hier om op de hoogte te blijven van updates en ontvang 10 verrassende Ghanaweetjes in jouw inbox!