Cecilia heeft zich 5 weken ingezet in het buitenland door vrijwilligerswerk te doen bij Banko Women center. Helaas gaan we bijna afscheid nemen, maar eerst mocht ik haar nog interviewen over haar ervaring hier in Ghana.

Wil je wat meer over jezelf vertellen en over de keuze om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen? 

Ik ben Cecilia en 25 jaar geleden geboren in Accra. Na 3 jaar is mijn moeder met de kids (waaronder ik) naar Nederland verhuisd waar ik grotendeels ben opgevoed. Inmiddels heb ik sterk de behoefte om meer over mijn roots te weten te komen. Zo ben ik onder andere benieuwd naar de cultuur, de taal en vind ik het na 25 jaar wel tijd om naast de stampots ook kennis te maken met de traditionele Ghanese gerechten zoals fufu en waakye.

Mijn doel is om in de 3 maanden dat ik hier ben de cultuur écht te ervaren wat naar mening het beste kan door middel van slow travelling. Gezien ik niet de beste stilzitter ben en daarnaast altijd sterk de behoefte heb om mij in te zetten voor anderen, het liefst communities empoweren en ondersteunen, wist ik al snel dat ik graag voor langere tijd mijn handen uit de mouwen zou willen steken bij een vrijwilligersproject. 

Hoe ben je bij Ghana coach en Banko women center terechtgekomen?

Gezien het doel van deze trip was om het land beter te leren kennen was ik op zoek naar een project dat ver buiten de voor mij al bekende stad Accra lag, in een totaal andere omgeving.
Na wat speurwerk op internet en social media ben ik bij het Banko Women Center gekomen wat gevestigd is in het kleine dorpje Banko. 

Het fijne vond ik dat het opgericht is door Patries, een Nederlandse met ruim 20 jaar ervaring in Ghana en dus net als ik een beetje van beide werelden in zich heeft. Door te kiezen voor het Banko Women Center wist ik dat ik door middel van het e-book en cursus een goede voorbereiding op het vrijwilligerswerk zou krijgen.

Daarnaast vond ik het belangrijk om aan een project te werken waar veel aandacht is voor sociale duurzaamheid zodat je zeker weet dat je echt van waarde bent. 

Meer informatie over Banko women center, het project waar Cecilia zich voor heeft ingezet

Banko Women Center richt zich op het verbeteren van de situatie en het versterken van vrouwen in een lokaal gebied, gelegen in Banko, Ghana. We willen dit bereiken door vrouwen een betrouwbare en veilige plek te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten, leren, discussiëren en verkopen.

duurzaam vrijwilligerswerk in het buitenland

Ons doel: “De volledige en gelijke deelname van vrouwen aan het politieke, civiele, economische, sociale en culturele leven, door hen de mogelijkheid te geven deel te nemen aan open gesprekken, extra onderwijsprogramma’s en lokale markten om hun goederen en diensten te verkopen.”

Om specifieker te zijn, we richten ons op: mensenrechten, seksuele voorlichting, gezondheid, voeding, beweging, ondernemen, sparen, Engels en computerprogramma’s. Terwijl we proberen openlijk te discussiëren over uiteenlopende kwesties en de hierboven genoemde programma’s aan te passen, willen we een duurzame NGO zijn. De producten en diensten die in het vrouwencentrum gemaakt worden, worden verkocht en de opbrengsten worden gebruikt voor operationele kosten.

Klik hier om meer te lezen over het duurzame vrijwilligerswerk

Wat heeft je het meest verrast wat betreft het vrijwilligerswerk?

Haha nou om eerlijk te zijn moet ik bekennen dat ik best verrast was van het feit dat er na elke werkdag weer progressie geboekt werd. In het verleden heb ik vaker vrijwilligerswerk gedaan, ook in ontwikkelingslanden, waarbij ik vaak vraagtekens heb gehad bij mijn rol en bijdrage als vrijwilliger en in hoeverre je er mensen mee vooruit helpt. Vaak waren de ideeën aanwezig maar om tot een werkelijke uitvoering te komen was vaak lastig of bleef uit. 

Hier was dat niet zo. Je kon merken dat zowel Patricia als Lydia met passie aan het project werken en er echt in geloven. Als je dan samen op kantoor zit werkt dit aanstekelijk. Iedereen wil vooruit. 

Voor wie is het vrijwilligerswerk in Banko zeker niet geschikt?

Als je van plan bent om veel met kinderen te werken of echt hands-on wil ondersteunen is dit project niet geschikt. Het doel van dit project is om het een zelfsturend project te maken wat hand in hand gaat met het sociale duurzaamheidsaspect van dit project. Hoe of waarom dit zo belangrijk is, wordt mooi omschreven in het e-book. Als vrijwilliger werk je echt samen met de locals en vind er een wisselwerking tussen ideeën plaats. Je werkzaamheden vinden vooral op organisatorisch vlak plaats en niet uitvoerend. 

Naast het vrijwilligerswerk is er ook veel ruimte voor vrije tijd. Als je het lastig vindt om zelfstandig invulling te geven aan je vrije tijd is het goed om je af te vragen of dit een goede match is. Ook denk ik dat het belangrijk is dat mocht je als vrijwilliger in Banko aan de slag te gaan echt open te staan voor een andere cultuur. 

Wat heb je gedaan in je vrije tijd? 

Ondanks dat het dorp Banko erg klein is, is er genoeg te doen en verveelt de prachtige omgeving waar het zich bevindt nooit. Zo trok ik er regelmatig uit voor wandeling of een hike naar één van de dichtbij gelegen bergen, struinde ik in het dorpje of zocht ik op hete dagen verkoeling in het zwembad welke zich op loopafstand bevindt. Ook heb ik deelgenomen aan een 3-daagse Ashanti-tour waar je in 3 dagen helemaal ondergedompeld wordt in de cultuur. Ik heb nu (eindelijk) geleerd hoe je fufu maakt, gezien hoe de Kente cloths geweven worden, alle ins en outs geleerd over de cacaoboon en heb ik prachtige watervallen bezocht. Als kers op de taart heb ik ook nog de Asantehene gezien tijdens het Akwasidae festival in Kumasi. 

Naast de avontuurlijke bezigheden waren er ook genoeg dagen die in teken stonden van ontspanning. Zo las ik bijvoorbeeld heerlijk een boek in de hangmat of lag ik languit op het buitenterras. De omgeving, zowel het guesthouse waar je verblijft als het dorp, zorgen ervoor dat je goed tot rust kan komen en kan ontsnappen aan alle hectiek. Vervelen hoef je je niet want er is altijd wel iets in of om het huis te doen. Tot slot zijn er ook nog altijd twee hele leuke kids die maar al te graag met je willen spelen. 

Wat viel tegen? En wat viel mee?

Tegenvallers heb ik eigenlijk niet gehad. Van tevoren had ik geen of weinig verwachtingen omdat ik het fijn vind om mee te gaan in de ‘flow’ en alles over mij heen te laten komen. Doordat ik geen verwachtingen had zijn er ook geen tegenvallers geweest. Of misschien toch wel eentje…. namelijk dat het mij tegenviel hoe snel de tijd voorbij is gegaan. Vijf weken klinkt lang maar gaat (veel te) snel voorbij!

Wat ik vond meevallen is dat ik mij geen moment verveeld heb en dat ik mij vanaf de eerste dag heel erg thuis voelde. Ondanks dat ik alleen reisde heb ik mij geen seconde alleen gevoeld. 

En ten slotte. Heb de ultieme tip voor een volgende vrijwilliger?

Stel van te voren geen grote doelen en ga er met een open mind en open hart in. Zo gaan er gegarandeerd hele mooie ervaringen jou kant op komen en voorkom je de teleurstelling voor jezelf. En vooral: GENIET! Deze ervaring neem je voor altijd met je mee!

Is dit precies het soort vrijwilligerswerk in het buitenland dat je zoekt?

Klik dan op onderstaande knop om je aan te melden! Heb je vragen, aarzel niet om een mail te sturen!