Ik begrijp heel veel dingen niet. Wat er in vredesnaam gebeurt is de afgelopen jaren in de Covid periode. Oekraïne, Somalië, Yemen, Syrië en alle andere oorlogen. Waarom de ene vluchteling meer waard is dan de andere. Wat kinderen leuk vinden aan het kijken van YouTube filmpjes van volwassen mensen die video games spelen;) Maar dit zijn dingen waar ik niet echt wat aan kan doen…

Nu denk/hoop ik dat ik wel wat kan doen aan iets anders wat ik echt niet begrijp. Waarom schrijven mensen zich nog steeds in voor vrijwilligersprogramma’s in het buitenland die echt niet ok zijn?

Ik heb net een artikel geschreven voor Experience Africa over 5 no-go’s voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Klik hier om het artikel te lezen! Maar ik merk dat ik nog niet klaar ben met schrijven. Dus schrijf ik hier nog even verder, misschien kan jij me helpen om dit te begrijpen of kan ik jou ook aan het denken zetten.

Een aanleiding waarom ik voel dat ik nog niet klaar ben zijn de mooie gesprekken die ik de afgelopen maanden voerde met een stel geweldige jonge mensen. Mensen die ‘woke’ zijn, intelligent, het juiste willen doen en toch bij vreselijke voluntourism projecten terecht kwamen. Werken in een weeshuis, zonder enige uitleg. Rondleidingen in het ziekenhuis, terwijl ze geen medische achtergronden hebben. Zelfs tot in de operatiekamer terwijl er geopereerd werd! Lesgeven zonder enige opleiding en ga zo maar door.

Hoe kan het dan dat deze slimme mensen toch bij zulke projecten terechtkomen??

Er is inmiddels toch heel veel informatie beschikbaar over de schadelijke kanten van vrijwilligerswerk in het buitenland? Zoekt men dat dan niet op? Of gaat men naar een website van zo’n organisatie en ziet men de geweldige filmpjes en reviews en vergeet men dan dat weeshuistoerisme niet ok is? Wil je meer weten over de schadelijke kanten van weeshuistoerime? Klik dan hier om een artikel van Unicef uit 2017 te lezen. Of lees dit artikel in OneWorld.

Random Facebook groepen om advies vragen?

Ook zie ik dat mensen in diverse Facebook groepen vragen om geschikte organisaties om vrijwilligerswerk bij te doen. Laatst nog schreef iemand over haar dochter die graag dierenarts wil worden en nu in Afrika vrijwilligerswerk met dieren wil doen. Ik en nog andere mensen reageerden met advies dat misschien niet zo leuk is om te horen. Ik vertelde onder andere dat projecten waar je als vrijwilliger in contact mag komen met de dieren niet duurzaam zijn. Ook verwees ik haar door naar expert op dit gebied en mijn collega bij Experience Africa; Dilo van Commenee. Maar er werden ook projecten aangeraden waar je super veel contact kon hebben met de dieren. Andere moeders die vertelden hoe hun kinderen het prachtig vonden om te spelen met de Cheetah babies en om te lezen in het grasveld met wilde dieren om hen heen.
Ik begrijp het, jonge dieren zijn schattig! Net als kinderen.

Impact is een woord dat goed klinkt, maar ach wat is het nu eigenlijk

En dan zijn er nog zoveel organisaties die het werk aanpassen op wat de vrijwilligers willen, want het verdient wel lekker. En ach… Impact is toch maar een woord dat goed klinkt… En wanneer je al die leuke filmpjes van blije kinderen en blije vrijwilligers ziet op de websites, dan vergeten we voor het gemak ook maar de privacy wetgeving waarmee westerse kinderen worden beschermd….

In deze tijd moet je toch ongeveer onder een steen leven wanneer je nog nooit hebt gehoord over de negatieve aspecten de aan vrijwilligerswerk in het buitenland doen kleven…
Dus wanneer je weet dat het niet goed is voor de dieren en de kinderen…. Zijn we dan zo egoïstisch om het dan zelf toch te gaan doen? Of denken we van ons zelf dat wij anders zijn en wel verschil maken? Wat is dat toch?

Kinderen in Afrika zijn gelukkig met weinig

Zelfs wanneer mensen dan ter plekke gaan beseffen dat ze bij een slechte organisatie terecht zijn gekomen, dan beseft men zich vaak nog niet dat ze deel uitmaken van het systeem. Want ook al is het besef er… Ze praten nog steeds over hoe gelukkig de mensen en kinderen in Afrika zijn, ze veroordelen en vergelijken heel vaak met thuis, plaatsen nog steeds selfies met Afrikaanse kinderen op social media en kijken niet kritisch naar hun eigen acties. Wanneer je denkt dat deze dingen op zich niet zo erg zijn… Lees dan eens deze blogserie.

Het is best lastig om geen white savior te zijn

Begrijp me niet verkeerd, ik weet hoe moeilijk dit is. Om white savior gedrag te vermijden, moet je constant kritisch naar jezelf kijken en je bewust zijn van je privileges. Daarbij moet je om je ego heen. Want hoe fijn is het niet om mens en dier te redden. Te horen hoe goed je bent en je heel voldaan te voelen? En organisaties die vooral geld willen verdienen aan het feit dat jij komt, die voeden je met het idee dat je super bezig bent.

En dan nog steeds met alle kennis die ik heb, begrijp ik niet wanneer er zoveel informatie beschikbaar is, waarom men het gevoel heeft dat alleen wanneer je iets tastbaars doet je nuttig bent.

Waarom ‘moeten’ we ons altijd nuttig voelen? En wanneer ben je nuttig bezig?

Dus we ‘moeten’ schilderen of bouwen. Iets wat de lokale inwoners waarschijnlijk beter kunnen dan jij en die verliezen wanneer jij het vrijwillig doet. Of we willen echt een verschil maken in de levens van ‘arme kindjes in de derde wereld’. Want de ouders zelf geven geen liefde en de leraren zijn per definitie slechte leraren. Het is een wonder dat er zoveel kinderen groot geworden zijn zonder liefhebbende vrijwilligers om hen heen. Die na een paar weken of maanden weer weg gaan…

Ook al begrijp ik het echt niet waarom bovenstaande allemaal nog gebeurt, weet ik wel hoe het beter kan en moet. Niet omdat mijn ego enorm groot is en ik denk dat ik beter ben. Maar omdat ik zelf een white savior was en als organisatie onverantwoord vrijwilligerswerk heb aangeboden. En toen ik leerde wat er verkeerd was en ging heb ik me ontwikkeld en bijgeleerd. En ook ik moet mezelf vaak een spiegel voorhouden en gelukkig heb ik mensen om mij heen die me daarbij helpen.

Ik heb 2 dingen voor jou wanneer je interesse hebt in vrijwilligerswerk in Afrika:

Vrijwilligerswerk bij Banko Women center

Vrijwilliger Cecilia met Doris, Patricia en Comfort bij het vrouwencentrum in Ghana

Werk achter de schermen mee aan het versterken van de vrouwen in Banko, Ghana, door middel van fondsenwerving, content creating, PR en productontwikkeling.

Bij dit project krijg je de kans om het leven in Ghana te ervaren, veel te leren en de kans om dit prachtige lland te ontdekken!
Wanneer je kiest om bij ons te komen werken, krijg je een gedegen voorbereiding en betaal je alleen voor de accommodatie en je maaltijden. Niet voor het doen van vrijwilligerswerk!

De beste voorbereiding die je je kan wensen voor jouw vrijwilligerservaring

Deze online training is ontwikkeld voor mensen die ondanks de negatieve publiciteit rond vrijwilligerswerk in het buitenland, toch willen werken op een project in Afrika. Maar je beseft dat je als vrijwilliger een schakel bent in het geheel en je wilt niet per ongeluk meer kwaad dan goed doen.
Je wilt leren, ervaren, beleven en veel plezier hebben. Maar je wilt ook dat de mensen met wie je gaat werken plezier hebben met jou en je wilt daadwerkelijk een steentje bijdragen!
Zodat zowel jij, als de mensen op het vrijwilligersproject, na afloop met trots  kunnen terugkijken op een geweldige en betekenis volle tijd.