In bijna alle communicatie die ik doe als Ghana coach, werp ik mij op als Ghana expert. Ik heb met die expert status geworsteld, want weet ik echt zo veel? En kan ik iedereen die naar dit West Afrikaanse land reist op weg helpen? Gaandeweg leer ik mijn kennis te omarmen en tegelijkertijd herken ik mijn limieten. In dit artikel ga ik je niet weer vervelen met redenen waarom ik die expert status verdien, dat kan je al lezen in een eerder blog. Ik ga je vertellen over mijn limieten, over wie ik niet kan helpen als Ghana expert.

Ik ontvang al jaren vele berichten via Instagram, Facebook en mail van mensen die tips & tricks willen. Mensen die in Ghana komen werken of wonen, die allerhande stichtingen willen opzetten en van mensen die een toeristisch bedrijf willen opzetten. Veel van deze berichten komen binnen via Moon&Star guesthouse en soms is men zich niet bewust van mijn activiteiten als Ghana coach.
Het ligt in mijn natuur om mensen te willen helpen en nee zeggen vind ik nog altijd lastig. Maar inmiddels zijn er zoveel berichten dat ik een dagtaak zou kunnen hebben aan de berichten te beantwoorden zoals ik dat eerder altijd deed.

Met mijn E-book kan ik iedereen op weg helpen in Ghana

Mijn oplossing is om wat antwoorden te geven in de eerste mail en verder te verwijzen naar mijn boek ‘Ik help jou op weg in Ghana’. Want de meeste antwoorden kan je vinden in mijn boek. Afgelopen week nog ontving ik dit berichtje via Instagram van iemand die het boek heeft gekocht. Leuk detail, ze is getrouwd met een Ghanees en woont al 7 jaar half in Europa en half in Ghana.
“Btw the book is very nice and funny to read. And I still learned some new things even after all these years ?”

Ik kan je niet helpen wanneer ik de enige bent die investeert

De verwijzing naar mijn E-book werkt om een paar redenen. Ten eerste weet ik dat de vraagsteller serieus is, want degene is bereid om een investering te doen. De tweede reden heeft alles te maken met de eerste groep mensen die ik niet kan helpen als Ghana expert.

Jarenlang heb ik enorm veel mails en berichten heel uitgebreid beantwoord en het werd zelfs vaak een hele correspondentie. Dat kost energie, wat niet erg is wanneer je er ook energie voor terugkrijgt. En ik hoorde heel vaak de belofte, wanneer ik weer naar Ghana kom, dan kom ik je opzoeken! Mag jij raden hoe vaak die mensen bij Moon&Star guesthouse zijn langs geweest.

Het gevolg was dat hoewel het in mijn natuur ligt om mensen te helpen, ik een soort van moe was van deze mailtjes en berichtjes. En dat gevoel is weg, ik vind het heerlijk om jou op weg te helpen! En ik beantwoord berichtjes weer met liefde. Vanmorgen nog had ik een fijne conversatie op Messenger: “Wow wat een uitgebreid antwoord. Enorm bedankt daarvoor! Ik zal er zeker aan denken om het E-book te kopen.”

Ik kan je niet helpen wanneer jouw doel botst met mijn overtuigingen

Als mens vind ik duurzaamheid, gelijkwaardigheid en verantwoord reizen heel belangrijk. Ik geloof dat ik veel mensen kan helpen met het omzetten van hun goede intenties in goede daden. En wanneer ik jou of jouw organisatie mag begeleiden in Ghana begrijp ik dat ik een advies functie heb. Maar om een goede coach te kunnen zijn moeten we wel een klik en een match in onze overtuigingen hebben. Daarom vindt er, voor er een samenwerking tot stand komt, altijd een vrijblijvende online meeting plaats.

Ik ben Ghana expert, maar geen Accra of expat expert

Wanneer je naar Ghana komt om te werken als expat voor een internationaal bedrijf in de hoofdstad Accra, heb je zeker wat aan mijn E-book. Maar aan mijn coaching heb je vast en zeker minder. Ik kom natuurlijk wel eens in Accra, maar heb weinig banden met het ‘expat-leven’ aldaar.
Maar ik zou geen Ghana expert zijn wanneer ik niet wat tips zou hebben voor expats in Accra, en daarbuiten.

  • Ontdek Accra op de fiets met Go city cycle
  • Leer nieuwe mensen en een nieuwe taal kennen bij Language Café Accra
  • Verken Ghana weg van de gebaande paden, bijvoorbeeld bij de EMO foundation in Kpando of in Ashanti tijdens de nature en culture weekenden van mijn eigen Moon&Star guesthouse.

Klik hier om snel een overzicht te hebben van wat ik voor jou kan betekenen!