Ik ben een groot fan van wonen en leven in Ghana, maar net als overal ter wereld is het echt niet altijd leuk hier. De kunst is om de negatieve aspecten om te buigen en daar ga ik je bij helpen in dit artikel.

Er zijn heel veel verschillende minder leuke aspecten aan het leven hier, die per persoon en per situatie verschillen. Daarmee bedoel ik te zeggen dat niet elke situatie door een ieder als negatief of positief ervaren wordt. Het maakt uit waar in Ghana je woont, of je een man of vrouw bent. Het ligt aan de bui waarin je die dag bent, het ligt aan de financiële middelen die je ter beschikking hebt en de reden waarom je in Afrika bent.

Ik hoop dat je je niet in alle 7 situaties kunt vinden die ik in dit blog ga schetsen. En laat het me vooral in de comments weten, wat jouw nummer 1 ergernis is aan het leven in Ghana.

Iedereen noemt me altijd obruni, ik kan nooit eens anoniem zijn


Obruni is het woord dat men in het Twi gebruikt voor witte mensen/buitenlanders. Twi is een lokale taal, één van de bijna honderd. Twi wordt het meest gesproken in Ghana.

Maar terug naar de ergernis. Ja, het is alsof je licht geeft als buitenlander en dat kan super vervelend zijn wanneer je gewoon even wilt ‘zijn’. Het helpt mij om te beseffen dat het merendeel van de mensen het super goed bedoelen. Men wil je groeten, men kent je naam niet, of gebruikt de meest beschrijvende naam, men wil een praatje maken. Wanneer dit besef niet helpt, weet dan dat het in de aard van de enorm sociale bevolking ligt om een ieder te groeten.

Heb je zo’n dag dat je er gewoon echt geen zin in hebt, plan je dag dan op zo’n manier dat je niet langs de drukke school loopt wanneer de kids pauze hebben en vermijd drukke plekken. Of buig het totaal om en probeer juist een paar babbeltjes te maken, bijvoorbeeld op de markt.

lokale markt

Ik betaal altijd meer


Nog zo’n negatief aspect dat ik vaker hoor over reizen en leven in Ghana. Maar is het perse zo? Wordt je als obruni altijd afgezet? Ik denk het niet.

Maar dit hangt af van vele factoren, zoals waar koop je je producten, welk vervoersmiddel gebruik je en hoe is je houding. Koop je op de lokale markt, dan zijn er normaal gesproken vaste prijzen. Natuurlijk is er af en toe een verkoper die de prijs wat opschroeft, maar meestal niet. Wanneer je lokaal vervoer gebruikt, zoals de tro tro, (VIP) bussen, gedeelde taxis dan is er een vast tarief. Wil je met een taxi van deur tot deur gebracht worden, dan moet je inderdaad onderhandelen. Voor alle situaties geldt, hoe zelfverzekerder jij bent, des te minder de kans op veel te veel betalen.

Zaken regelen duurt altijd lang

Ja, dit klopt! Of het nu iets met papieren is, permits, een bankrekening, het maakt niet uit. Oftewel dit is een feit. Je irriteren aan een vaststaand feit helpt je absoluut niet. Dus mijn tip wanneer je ook maar iets moet regelen, stel je erop in dat het lang gaat duren! Ga je niet inwendig zitten opjagen, het helpt niks en het zorgt er misschien zelfs voor dat je kortaf gaat reageren naar de mensen op het kantoor. En je hebt die mensen juist nodig! Plan niks anders die dag, behalve een beloning voor jezelf wanneer het gefikst is en neem eventueel een boek mee om de tijd te doden!

Heb je plannen om in Ghana te bouwen? Klik dan hier voor 3 praktische tips!

Verkeer in Ghana is vreselijk!

Nog zo’n ergernis die ik vaker hoor. Wanneer je in een dorp woont zoals ik heb je er weinig last van. Maar in de stad, ja absoluut! Hoe kan je deze ergernis ombuigen? Dat is ietwat lastig denk ik. Het is gewoon zwaar irritant wanneer je te laat komt op een afspraak omdat het verkeer tegenzat. Of wanneer je maar de helft van de geplande dingen kunt doen op een dag. Of in mijn geval, wanneer je je rot zit te zweten met kids in de auto die tot vervelends toe vragen hoe lang het nog duurt….

Wederom kan mindset helpen. Stel je er op in. Wanneer je langer in de stad woont kan je wat onderzoek doen naar wanneer het drukker is en je afspraken daarop afstemmen. En wanneer je er echt geen zin in hebt, probeer het simpelweg te vermijden, al besef ik dat dat niet altijd gaat.


Help, mannen willen altijd mijn telefoonnummer

Over het algemeen zijn Ghanezen dol op bellen, waar buitenlanders juist whatsapp of telegram fijner vinden. Ik zie sommige van mijn Ghanese vrienden echt door hun telefoonboek scrollen om iedereen die ze al een poosje niet hebben gesproken op te bellen om te vragen hoe het gaat. Erg lief natuurlijk. Maar wanneer ik de ontvangende persoon ben van een telefoontje met een persoon die ik wellicht 1 keer gezien heb, dan wordt het al gauw ongemakkelijk.

Maar terug naar het feit dat Ghanese mannen inderdaad vrij vaak om telefoonnummers vragen en het niet lijken te willen begrijpen wanneer je dat niet wilt geven.. Mijn tip; wees duidelijk in je antwoord en geef dat antwoord niet ’te’ vriendelijk. Wanneer je nee zegt, maar daarbij glimlacht en alsnog een heel gesprek aangaat, komt je nee doorgaans niet over. Humor helpt ook altijd. Dus zeg bijvoorbeeld iets in de trant van dat je man het niet ok vindt dat je je nummer geeft.

Er is altijd lawaai in Ghana!

Ja, Ghana is luidruchtig. In de stad vooral, met verkeer, kerken en overal muziek. Maar ook in het dorp. Ik zit nu te typen en ik hoor de natuurgeluiden, vogeltjes, krekels en af en toe een mèèèèh van ons schaap. Maar op zondag en vroeg in de morgen hoor je vaak de kerken en het informatie centrum in het dorp. Wapen je er tegen, neem oordopjes mee en probeer je er niet teveel aan te irriteren. En…. wanneer je het echt helemaal beu bent, kom je gewoon even bij mij langs om in iedere geval grote delen van de dag van de rust in Moon&Star guesthouse te genieten ?


Iedereen wil iets van me, laat me gewoon even!

Ik wil gewoon even wandelen, even naar de markt, even naar het strand of even zitten. Ik wil niet kletsen, ik wil mijn telefoonnummer niet geven en ik wil al helemaal niet horen dat een man, die ik niet ken, van me houdt…. En wanneer ik in de taxi stap wil ik niet van iedereen horen wat ik voor ze mee ‘moet’ brengen. Herken je het??

Je hebt een paar opties, maar ze hebben allemaal nadelen…

1. Blijf gewoon thuis

2. Maak er het beste van en maak toch een babbeltje. Meestal wordt je er zelf ook vrolijker van. Maar wanneer je bepaalde zaken wilde overdenken, of die ene podcast wou luisteren…. Schiet je er zelf bij in…

3. Doe je oordopjes in en zet je ‘ik wil niemand spreken’ blik op en loop eigenwijs door wanneer er toch mensen zijn die je durven aan te spreken. Nadeel hiervan is dat je later de opmerking kan krijgen dat je niet sociaal was.

4. Zoek een plek op waar het rustig is voor je wandeling. In mijn geval ga ik dan de jungle in. Maar ja, het is lastig boodschappen doen in het bos;)

Wonen in Ghana is duur

Dit klopt wanneer je in de stad woont, al je boodschappen bij de supermarkten koopt, veel geïmporteerde producten gebruikt, veel leuke dingen wilt doen en altijd met de Uber gaat of je eigen auto hebt. Wanneer de eventuele kinderen naar school gaan, wordt het nog prijziger. Begrijp me niet verkeerd. Werkvergunningen en dergelijke zijn voor iedereen erg prijzig, maar wanneer je een lokaler leven verkiest heb je echt geen westers inkomen nodig om in Ghana te wonen.

Voordat je besluit om in Ghana te wonen, bereid je je natuurlijk voor. Waarschijnlijk kom je eerst een aantal keer op vakantie, je praat met mensen die hier al wonen en je zal veel Google-en. Ik kan je ook helpen met de voorbereiding. Ik heb een uniek E-book geschreven dat ervoor zorgt dat je unieke inkijkjes krijgt in hoe het leven hier gaat. Dit boek zorgt ervoor dat je sneller kan integreren en de mensen beter begrijpt.

Naast dat dit boek alle thema’s overloopt die goed zijn om te weten voor je naar Ghana vertrekt, is het ook erg fijn en vlot om te lezen en staat het boordevol interessante weetjes en tips! Het geeft je het gevoel dat je al een beetje in Ghana bent. Bovendien is het leuk dat je aan de hand van vragen actief met het boek aan de slag kan gaan. Ik raad dit boek sowieso aan, aan m’n vrienden of familie die naar Ghana gaan. Het geeft me zelfs een goed gevoel want dan weet ik dat ze goed voorbereid zullen zijn.

Hannah Boakye
Ghana voorbereiding werkboek